BAYBURTLU ŞEHİT YÜZBAŞI AGÂH BEY


Türkiye’de al bayrağın altında hür, bağımsız yaşamamızı vatan için kanını döken, canını veren atalarımıza borçluyuz. Bugün o kahramanlardan biri olan Bayburtlu Yüzbaşı Agâh Bey’in şehâdetinin 91. yılıdır.

Vatanımız düşman işgâlinden İstiklâl Savaşı’nda Büyük Taarruz ‘la kurtulmuştur. Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922’de sabah 4.30’da başladı ve Türk topçuları düşmanın bütün tel örgülerini parçaladı. Türk Ordusu Karargâhı’nın bulunduğu Kocatepe’ye tek geçit yeri olan Kalecik ve Kurtkaya bölgesi Türk ordusu için çok önemli idi; bir an önce alınması ve oradaki düşmanın yok edilmesi gerekiyordu. Bu görev, 12.Tümen 36.Alay 6.Bölük Komutanı 24 yaşındaki Bayburtlu Yüzbaşı Agâh’a verildi. Yüzbaşı Agâh emrindeki 150 Mehmetçik ve Sinoplu Üsteğmen Feyzullah ile beraber 2500 kişilik düşman tümenine saldırarak büyük bir savaşa başladı. 26 Ağustos öğleden sonra başlayan çarpışmalar 27 Ağustos öğlene kadar sürdü. Düşmanın içine kadar dalan Yüzbaşı Agâh ağır kayıplar verdirerek onları batı istikametine çekilmeye mecbur etti. Büyük takviye alan düşman birliği ile çarpışırken Yüzbaşı Agâh, Üsteğmen Feyzullah ve 100 Mehmetçik şehit düştü. Geriye kalan 50 Mehmetçik gelen takviye kuvvetlerimizle düşmanı bu vadi içinde yok etti.

Günümüzde İstiklâl Savaşı'mıza “düzmece”, şehitlikler “sembolik” diyebilenler hâin değil de; bunu cehaletlerinden söylüyorlarsa, önce târihimizi öğrenmelidirler. Bilinmelidir ki; Türk milletini tek ve bir gönül haline getirecek kuvvet, bizi geçmişten geleceğe bağlayan târihî olayların ruhunda gizlidir. Geçmiş târihimizi, bütün millî övünçlerimizi yeni nesillere tanıttığımız gün, “Türk çocukları daha büyük işler yapmak için kendilerinde kuvvet bulacaklardır.”

Şehit Yüzbaşı Agâh Bey, Türk Milleti’nin gurur duyacağı gerçek kahramanlardan birisidir. İstiklâl Savaşı’nda vatan uğrunda şehit düşen Agâh Bey ve arkadaşlarında bu vatan sevgisi ve milliyetçi ruh olmasaydı düşman vatanımızı elimizden alacak, bayrağımız inecek, ezan susacak, nâmuslara tecavüz edilecekti. Düşmanı vatandan söküp atan en büyük kuvvet olan milliyetçi rûh, ne acıdır ki; günümüzde ayaklar altına alınmak istenmektedir. Büyük milletler, kahramanlarına sahip çıkan milletlerdir. Devletimiz 1972 yılında Afyon Kurtkaya’da Yüzbaşı Agâh Bey’in şehit düştüğü yerde adına bir şehitlik ve abide yaptı. Bayburtlular kahraman evlâtları Şehit Yüzbaşı Agâh Bey'in hâtırasını ismini bir okula vererek yaşatırken, Bayburtlu şair Cazim Gürbüz, onun destanını yazdı, ressam Salih Cengiz tablosunu yaptı. Şehit Yüzbaşı Agâh Bey’in en tanınan ahfâdı onun adını taşıyan eski Ticaret ve Kültür Bakanı Dr. Agâh Oktay Güner’dir.

Şehâdetinin 91.yılında Agâh Bey'i rahmetle, minnetle anıyoruz.

Ağustos  /  2013
Zeki Önsöz  |  www.zekionsoz.com