Cumhuriyet 94 Yaşında | 26.10.2017


Üç gün sonra Cumhuriyetimizin 94. yıldönümünü kutlayacağız. AKP iktidarı döneminde Cumhuriyet başta olmak üzere bütün millî bayramlarımız olabildiğince unutulmaya terk edilmek isteniyor. Millî şuuru zayıf düşürmek, millî bütünlüğü güçsüz hale getirmek ancak bu tip gayretlerle gerçekleşir. Aslında bugünkü iktidar sahipleri varlıklarını Cumhuriyete borçludur.

19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkar çıkmaz Mustafa Kemal'in gönderdiği beyannamede yer alan "Milletimizi içine düştüğü bu feci durumdan yine kendi iradesi kurtaracaktır", beyanı çok önemlidir. Millî Mücadele kongreler yoluyla teşkilat yapısını tamamlarken İngiliz oyunları da bozulmuştur. Hint Müslümanlarının Türkiye'yi destekleyen protestoları karşısında İngilizler sarayla birlikte Mekke ve Medine'yi kuşatan bir halifelik idaresini gündeme getirmişti. Böylece İngilizler Hindistan'da rahatlama imkanına kavuşurken Türkiye'de de Halifenin İngiliz himayesini aradığı söylentilerini yaymaktaydı.

Türk Aydınlanma Çağı
Millî Mücadele'yi bütün gerçeğiyle anlamak ve anlatmak T.C. evlatlarının emperyalizmin oyunlarını bilmeleri için şarttır. Ne yazık ki bugün Türkiye'de tarih dersi adeta müfredattan kaldırılıyor. Tarih bilgisi kültür kimliğinin temelidir. Kültür kimliği güçlendikçe tarih şuuru gelişir. Tarih şuuru olmadan yaşanan zaman içindeki olayları anlamak mümkün değildir. Ülkenin içinde bulunduğu şartlar dün, bugün, yarın bağlantısını kurmadan yorumlanamaz. Tarihi şahsiyetlerin geldikleri sosyal çevre, aldıkları eğitim, yetiştikleri okullar fevkalade önemlidir. M. Kemal Paşa ile Kâzım Karabekir, Refet Paşaların ve Rauf Orbay'ın ayrılığı Hanedana son verilmesi kararında ortaya çıkmıştır. Millî Mücadele'nin başlangıcında Paşa'nın sağ kolu Rauf Bey'dir. O'nu kucaklayıp güçlendiren ise K. Karabekir'dir. Aziz Atatürk tarih öğretimine çok büyük önem vermiştir. Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'ni abide bir binada kurmuştur. O hayattayken tarih kongreleri her yıl toplanmıştır. Yerli ve yabancı ilim adamlarının katıldığı bu kongrelerde Türk tarihinin geriye dönük bir biçimde ilmi metotlarla ele alındığını görüyoruz. August Comte'un pozitif ilim anlayışı Türkiye'de Fransa'dan çok tesir sahasına sahip oldu dersek gerçeği ifade ederiz. M. Kemal kuşağını ve O'nun düşüncelerini anlamak bakımından pozitivist düşünce birinci derecede önemlidir. Eğitimde ve dünya görüşünde pozitif ilmi egemen kılmak, devleti halk egemenliği temeline oturtmak, toplumu sınıf kavgasından azade bir halk ve bütün insanları eşit görmekten ibaret Atatürkçülüğün temel ilkeleri, O'nun gençliğinde aydınlar arasında yaygın fikirlerdi. Özetle Türk tarihinin Batı'ya, yeni bir hayat görüşüne yöneldiği son yüzyıllık gelişme, başka bir deyimle Türk Aydınlanma Çağı Atatürkçülüğü açıklamak bakımından önemlidir. Atatürkçülük, Türk tarihinin doğal gelişiminin kesin, lojik vazgeçilmez bir sonucu olarak görünmektedir. Bugün Türkiye demokrasisinde bu tarihi süreci geriye çevirme çabası, tarihin akışına ters düşer. (H.İnalcık, Atatürk ve Demokratik Türkiye)

İşte bütün bu gerçekleri anlayabilmek için tarih bilgisine ve tarih şuuruna ihtiyaç vardır. Bu sebeple biz tarih derslerini silme gayretlerini  tehlikeli buluyoruz.

İsraftan uzak duruldu
M. Kemal'in belli bir tarihte belli bir amaçla uyguladığı siyasi strateji anlaşılmadan o dönemi kavramak mümkün değildir. Atatürk asker olarak fevkalade başarılı bir strateji uzmanı, devlet adamı olarak usta bir siyaset bilgesidir. Atatürk gerçekçi bir siyaset ve devlet adamı olmanın yanında çok başarılı bir diplomattı. 1919'da Mütareke sonunda İtalya, Fransa ve İngiltere arasında Osmanlı Devleti'nin topraklarını paylaşmada ortaya çıkan rekabeti, Rusya'da Bolşevik ihtilâli yöneticileriyle Batı devletleri arasındaki uzlaşmaz düşmanlığı O, usta bir diplomasi ile değerlendirerek İstiklal Harbimizi başarıya götürmüştür.

Atatürk: "T.C. yüksek Türk Kültürünün ve Türk Ordusunun kahramanlığının eseridir" demişti. Türk Ordusu'nun eğitimi, kullanacağı her türlü araç ve gerecin ülkemizde yapılması O'nun temel hedefi olmuştur. Sanat okullarına, mühendislik fakültelerine büyük önem verilmiş ve ordunun ihtiyaçlarının ülke içinden karşılanması yolunda büyük aşamalar kaydedilmiştir. Türk kültürünün gelişmesi yolunda bütün kaynaklar seferber edilmiştir. Bu kaynakları araştırmak, öz kaynaklarına inmek gayretleri devam etmiştir. Güzel sanatların bütün dallarında eğitime önem verilmiştir. Resim, musiki, tiyatro hepsi gelişme yolunda büyük ilerleme kaydetmiştir. İktisadi kalkınma plana bağlanmış kendisi başta olmak üzere bütün memleket israftan uzak durmaya dikkat etmiştir. Laik eğitim ve laik devlet anlayışı millet içinde bulunan ayrılıkçı seslere son vermiştir. Dış politikada ağır başlı, geleceği geçmişin perspektifinden değerlendiren bilgi ve ehliyet sahibi kadrolarla yanlış bir karar alınmamıştır. Dışarıda onurlu içeride güçlü Cumhuriyeti kuran, millete ve gençliğe emanet eden Atatürk'ü ve bütün silah arkadaşlarını Cumhuriyet yolunda şehit düşen kahramanlarımızı rahmet ve sonsuz minnetle anıyoruz. Hep birlikte Kars'tan Edirne'ye, Sinop'tan Hatay'a "Yaşasın Cumhuriyet!" diye haykırıyoruz.

    

Döviz Fiyatları

ANKARA'da 3 Günlük Hava Durumu

Başkanımız

Köşe Yazıları

Gazete 1. Sayfaları

Röportajlar

Son Eklenen Video

Konferans Formu